V petek, 10. 3. 2017, smo imeli učenci 7.a razreda kulturni dan. Ob 7.30 smo se odpravili izpred šole. Najprej smo odšli v Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, kjer nam je knjižničarka na kratko povedala nekaj zanimivosti o zgodovini knjižnice, nato smo pobližje spoznali različne oddelke. Najzanimivejši je bil oddelek za otroke z disleksijo. Ogledali smo si tudi študijski oddelek, kjer se nahaja strokovno in kartografsko gradivo.
V računalniški učilnici nam je knjižničarka pokazala knjige za gluhe in slepe. Nato nam je pokazala faksimile Dalmatinove Biblije, ki je bila prvič prevedena v slovenščino okoli leta 1583, natisnjena pa okoli leta 1584. Ogledali smo si tudi črnilnik, žepno uro, igralne karte in očala Frana Levstika, ki so jih knjižnici podarili njegovi potomci. Potem smo si ogledali kratek predstavitveni filmček o knjigi Kit na plaži, avtorja Vinka Möderndorferja. Knjižnico smo obiskali v sklopu projekta Rastem s knjigo, zato je na koncu vsak od nas prejel v dar omenjeno knjigo. S tem se je zaključil naš obisk knjižnice.
Po kratkem odmoru smo se razdelili v dve skupini. V Dolenjskem muzeju smo se udeležili delavnice sitotiska, kjer smo tiskali doma izdelane šablone na majice. V Jakčevem domu smo si ogledali različne likovne tehnike in motive ter s tem zaključili zanimiv kulturni dan.

Galerija slik.

Jana, 7. a

Dostopnost