{pgslideshow id=18|width=610|height=360|delay=1000|image=L|pgslink=1}

V petek, 1. 3. 2013, smo se učenci, ravnatelj Danijel Brezovar, Jože Barbo in učitelja Klemen Kramar in Barbara Goršič odpravili na Primorsko v Sečo k Mariji Pavček, ženi našega rojaka, pesnika Toneta Pavčka.

Ko smo prišli k njej, nas je toplo sprejela in nas povabila v notranjost hiše, ki je bila zgrajena leta 1848. Najprej nas je povabila v manjšo sobo, v kateri je kamin na odprtem. Začeli smo se pogovarjati in povedala nam je veliko zanimivega o našem rojaku. Postavili smo ji tudi nekaj vprašanj, na katera je z veseljem odgovarjala. Odgovori so bili zelo zanimivi, veliko smo se smejali in vzdušje je bilo zelo sproščeno. S tem smo nekako prebili led. Potem nam je razkazala še preostanek hiše. Pokazala nam je Tonetovo spalnico, v kateri je ustvarjal, videli smo tudi njuno skupno sobo, iz katere je bil videti čudovit razgled na soline. Po celi hiši smo videli veliko slik in stvari, ki so jih otroci naredili za Toneta Pavčka (kipci, slike, igrače, poslikane panjske končnice na temo pesnikovih pesmi …). Po ogledu hiše pa nas je gospa Marija povabila na primorsko tradicionalno jed – joto. Poskusili smo olive na primorski način, prav tako nam je postregla s posebnim sadjem, žižulo, ki je bilo namočeno v alkohol. Jedli smo tudi flancate. Gospa Marija nam je ves čas pripovedovala o Tonetu in prigodah, ki sta jih doživela na Dolenjskem. Po obilnem kosilu smo si ogledali še velik vrt. Na njem ima posajenih zelo veliko rastlin. Na posestvu je tudi veliko trt in oljk. Zaupala nam je, da je Tone Pavček najraje pil refošk. O skoraj vsaki rastlini je povedala nekaj zanimivega, na primer o Prešernovi vrtnici (prva slovenska vrtnica). Za šolo nam je podarila tudi palme, saj jih ima zelo veliko. Jože Barbo je odrezal cepič trte, ki jo bomo posadili pred našo šolo. Podarila nam je tudi vnukovo vino, domače olivno olje in mandeljne.

Gospa Marija je zelo prijazna gospa in pogovor z njo je bil sproščen in zanimiv. Za nas se je zelo potrudila in izvedeli smo veliko novega o Tonetu Pavčku in Primorski. Mi pa nismo našli besed, s katerimi bi se ji zahvalili.

Petra H., 7. b, in Petra Z., 8. b

Dostopnost