Učenci 1. a in 1. b razreda so v petek, 7. 6. 2013, prenočili v šoli. Pred desetimi dnevi jih je v razredu obiskal poštar, ki je prinesel čisto pravo pismo. Pisal jim je gusar Kljuka. Ga poznate? Gusar Kljuka je bil včasih pogumni gusar širnih morij, danes pa je gusar dobrega in veselega srca, željan dobrih zabav. Ker je slišal, da imamo v Mirni Peči novo šolo in še neodkrit gusarski zaklad, je sklenil, da povabi prvošolce na čisto pravo gusarsko zabavo. Učenci so se na zabavo pripravljali ves teden. Izdelali so si gusarsko kapo, daljnogled, prevezo za oko, ladjo, se naučili gusarski ples in gusarsko himno. Vse te naloge jim je gusar Kljuka dnevno pošiljal v obliki pisma, ki se je vsako jutro znašlo v gusarski skrinji sredi razreda. Na dan zabave jim je zjutraj pripravil tudi gusarske piškote, da jim na tako pomemben dan ne bi zmanjkalo moči.

Po končanem pouku so učenci odšli domov in se nato s potovalkami vrnili v šolo ob 18.00. Veseli in nasmejani so komaj čakali, da se gusarska zabava začne. Nadeli so si gusarske kape in presenečeni ugotovili, da jih pred razredom čaka čisto pravi gusar Kljuka, ki jih je pozdravil z gusarskim pozdravom: »Ahooooj, ahoooj, dobrodošli na krovu, naj vam morski pes odgrizne nogo!« V današnjem jeziku pa pozdrav pomeni: Bodite pozdravljeni, želim vam vse dobro! Gusar Kljuka je male gusarje pogostil s slastnim črvivim punčem in z muffini v obliki ladjic, oni pa so mu zaplesali gusarski ples. Ker se je gusarju Kljuki mudilo še na eno zabavo, se je poslovil in namignil, da se v bližini šole nahaja čisto pravi zaklad. Namignil je, kje je bi bilo dobro začeti iskanje zaklada, se poslovil z gusarskim pozdravom in odhitel. Učenci so z navdušenjem hodili po skrivnih gusarjevih poteh, izpolnjevali zahtevane naloge in iskali zaklad. Medtem so gusarjevi pomočniki v šoli pripravili slastno večerjo z gusarskimi pogrinjki. Lačni iskalci zaklada so se iz gozda za šolo vrnili s skrinjo, polno zlatnikov, gusarskih medalj in z dvema knjigama pravljic. Kako zelo je teknila slastna gusarska pojedina!

Po večerji so si pripravili postelje in učilnica se je spremenila v spalnico. Toda pižame so morale še malo počakati, saj so se odpravili na šolsko igrišče in se zabavali z gusarskimi igrami. Znočilo se je in začelo deževati, zato so se že precej utrujeni vrnili v šolo. Preoblekli so se v pižame, si umili zobe, vendar še ni bil čas za spanje. Odpravili smo se v šolsko avlo na slavnostno podelitev gusarskih medalj in zlatnikov iz skrinje zakladov. Vsak učenec je s podelitvijo medalje dobil svoje gusarsko ime in postal čisto pravi gusar. Nato so vzeli žepne svetilke in se odpravili na nočni sprehod po šoli. Od šolskih prostorov so se poslovili s tako glasnim gusarskim pozdravom, da je kar odmevalo.

Mali gusarji so nato legli vsak na svojo mehko posteljo. Še pravljica za lahko noč in utrujeni, vendar zadovoljni, so prvošolci mirno zaspali. Ker vemo, da je rana ura zlata ura, so se začeli prebujati že ob 6.15 in tiho prebirali pravljice, da ne bi prebudili sošolcev, ki so še spali. Ob 7.30 so bili že vsi oblečeni, umiti. Pospravili so še postelje in spalnica se je spet spremenila v učilnico. Nato smo se odpravili v Mirno Peč po sveže krofe za zajtrk. Sprehod po svežem zraku nas je osvežil in dokončno prebudil. Zadovoljni smo pričakali starše in se poslovili.

Iskrena hvala gusarju Kljuki in njegovim pomočnikom, ki so nam pomagali pri izvedbi nepozabne gusarske noči v šoli.

{pgslideshow id=68|width=610|height=360|delay=1000|image=L|pgslink=1|random=1}

Mojca Starešinič

Dostopnost