Učenci 2. razreda so v četrtek, 23. 10. 2014, spoznavali različne poklice, ki nam pomagajo in rešujejo življenja: gasilce, policiste, vojake in voznike reševalnih vozil. Z ogledom kratkega filma so spoznali tudi delovanje Regijskega centra za obveščanje in osvežili pomen številke 112. V nadaljevanju so si ogledali oblačila, ki jih pri svojem delu potrebujejo gasilci in policisti, pobližje pa so si ogledali tudi reševalno in vojaško vozilo ter opremo, ki jo uporabljajo vojaki.

 

Pri spoznavanju omenjenih poklicev in predvsem opreme, ki jo ljudje, ki te poklice opravljajo, potrebujejo pri svojem delu, so nam pomagali:

   Prostovoljno gasilsko društvo Mirna Peč (predsednik društva g. Zoran je posodil nekaj oblačil, ki jih potrebuje gasilec pri svojem delu);

  g. Cesar (oče učenke Altee Ronje Cesar, ki je omogočil obisk vojakinje in vojakov iz Vojašnice Franca Uršiča iz Novega mesta, ki so nam pokazali nekaj opreme, ki jo potrebujejo pri svojem delu);

  g. Rozman (oče učenca Nejca Rozmana, ki je posodil nekaj oblačil, ki jih potrebuje policist pri svojem delu);

   ZD Trebnje (direktorica ga. Vera Rozman je omogočila obisk reševalca z reševalnim vozilom, ki je učencem pokazal reševalno vozilo od blizu).

 

Pri izdelavi različnih vozil (reševalnih, policijskih, vojaških in gasilskih) iz kartonaste, papirnate in  plastične odpadne embalaže so se učenci preizkusili pri lepljenju, rezanju, sestavljanju … ter izrazili svojo izvirnost in ustvarjalnost. Poleg tega pa so spoznali različne možnosti, ki jih ponuja odpadna embalaža, ki jo lahko na zanimiv in poučen način recikliramo. Dan je bil res zanimiv, poln novih doživetij. Izdelke, ki so jih ustvarili, si lahko ogledate na hodniku 1. triade. 

Darja Rugelj

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Poklici ki pomagajo in rešujejo39

 

Dostopnost