V petek, 21. 11. 2014, smo za učence 1. a in 1. b razreda OŠ Toneta Pavčka izvedli 1. naravoslovni dan v šolskem letu 2014/2015. V sklopu jutranjega kroga smo spregovorili o pomenu zajtrka in zdravega načina prehranjevanja z raznovrstno prehrano ter o pomenu izvajanja tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah. Po zajtrku smo se odpeljali na ekološko kmetijo Kastelic na Malem Vrhu. Ogledali smo si nasad jablan. Družina Kastelic je za nas pripravila zelo zanimivo in poučno predstavitev ekološkega načina pridelovanja hrane, skladiščenja jabolk v hladilnici, predelave jabolk v sok, kis, jabolčne krhlje in jabolčni čips. Najbolj zanimiva sta bila stroj za rezanje jabolk v rezine za jabolčni čips in sortirni stroj. Posladkali smo se z jabolčnim sokom, sveže narezanimi rezinami za jabolčni čips in s posušenimi jabolčnimi krhlji. Ogledali smo si ekološki pridelek ajde in pire, iz katerih na kmetiji sami meljejo moko. Ga. Kastelic nas je pogostila tudi s pirinim sadnim kruhom. Videli smo domače živali, ki jih v prosti reji gojijo na kmetiji. Najbolj nas je navdušil nekaj dni star teliček.
Po končanem ogledu kmetije smo se peš odpravili v Dolenji Podboršt, kjer smo si v sklopu šolskega projekta ogledali Povšetov mlin. Gospod Povše je učence povabil, naj mu pomagajo odnesti v mlin vrečo pšenice. Učenci so ugotovili, da je dokaj težka, zato so jo tudi stehtali. Nato je mlinar učencem ob delovanju strojev pojasnil postopek mletja žita od čiščenja smeti in plevela do moke, ki jo uporabimo za pripravo kruha. V treh etažah mlina smo si ogledali, kako potuje žito skozi mlinska kolesa, ki ga postopoma predelujejo od grobega mletja do fine moke. Ob zaključku ogleda je mlinar učence pogostil s sladkarijami. Učencem je bila vsebina naravoslovnega dne zanimiva, zato so za izvajanje posameznih dejavnosti pokazali velik interes in zato intenzivno sodelovali. Fotografije dejavnosti si lahko ogledate v galeriji slik.
Mojca Starešinič