V četrtek, 7. maja 2015, je v Osnovni šoli Toneta Pavčka potekala prireditev ob pridružitvi projektu Rastoča knjiga. Na lep sončen dan smo ob 17. uri zaslišali slovensko himno. Vse navzoče, med drugim tudi predsednika države Boruta Pahorja in predsednika društva Rastoča knjiga akademika dr. Boštjana Žekša, je za začetek vljudno nagovoril ravnatelj Danijel Brezovar.

Ob spremljavi klavirja in violine je skupaj z najmlajšim učencem OŠ Toneta Pavčka v vitrino prenesel knjigo Franja Dularja Domači živinozdravnik – najstarejšo publikacijo, ki jo je izdal kak Mirnopečan. Sledili so jima drugi učenci, vsak s svojo knjigo. Vitrina, v kateri se nahajajo dela Mirnopečanov, predstavlja rastočo knjigo, ki ves čas raste in se razvija. Z njo želimo poudariti pomen branja in besedne umetnosti.

Nato nas je zanimiva recitacija Pavčkove pesmi Rastoča knjiga popeljala do govora župana Občine Mirna Peč Andreja Kastelica. Ta je skupaj z učencem OŠ Toneta Pavčka ponesel knjigo v vitrino, ob spremljavi klavirja in oboe so jima sledili tudi drugi učenci.

Deklamacija Menartove pesmi Croquis je na oder privabila akademika dr. Boštjana Žekša, predsednika društva Rastoča knjiga. Vse zbrane je nagovoril na zabaven način. Sledil je tretji shod knjig v vitrino in tako je rastoča knjiga prav zares rastla pred našimi očmi. Po hudomušni zapeti pesmi Učenjak pesnika Toneta Pavčka je sledil govor predsednika države Boruta Pahorja. Ta je dejal, kako pomembna je kultura Slovencev, ki nas druži že dolga stoletja. Spomnil se je tudi zahteve po suvereni državi slovenskega naroda, ki je bila zapisana v Majniški deklaraciji. Listino je pred 26 leti prebral ravno Tone Pavček. Po svojem govoru je predsednik ob spremljavi najstarejše učenke v vitrino prenesel še zadnjo knjigo.

Sledil je nastop učenk 8. razreda, ki so ob spremljavi kitare zapele pesem Nekaj je v zraku, povezovalka programa pa je v zaključnem nagovoru izpostavila Pavčkove besede: »Če ne bomo brali, nas bo pobralo.« Za prikupen zaključek so poskrbeli prvošolci, ki so zapeli in zaplesali na Kovičevega Mačka Murija. Po prireditvi je sledilo krajše druženje predsednika države z učenci.

 

Ana Žagar, članica novinarskega krožka

 
Dostopnost