Učenci, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina, se vsako šolsko leto v zaključnih mesecih pouka odpravimo na poučno ekskurzijo v eno od nemško govorečih držav. Letos smo se odpravili v Avstrijo, natančneje na avstrijsko Koroško, kjer smo obiskali mesto Celovec. Iz Mirne Peči smo odšli ob 5.30. Nato smo po avtocesti, mimo Jesenic, čez približno tri ure prečkali mejo in prispeli v Avstrijo. Med potjo so nam nekatere učenke predstavile še določene znamenitosti in zanimive podatke o mestu.

Naša prva postaja je bil sicer Planetarij, vendar smo prispeli malo bolj zgodaj, zato smo si imeli čas ogledati še Univerzo v Celovcu. Univerzo obiskujejo dijaki in dijakinje iz Slovenije, Avstrije in Italije, zato se v nemškem jeziku imenuje Alpen – Adria Universität (Univerza Alpe – Adria). Ob 8.45 je sledil ogled Planetarija. Tam smo si ogledali predstavo z naslovom To space and back, ki je govorila o vesolju in sodobni tehnologiji. Potem smo obiskali slovensko gimnazijo v Celovcu. Ravnateljica nas je prijazno sprejela in nam na kratko predstavila zgodovino šole. Šolo nam je tudi razkazala. Naša pot se je nadaljevala do gradu Burg Hochosterwitz (Grad Ostrovica). Če smo se do takrat pretežno vozili, je bil to najverjetneje eden napornejših delov ekskurzije. Grad namreč stoji na 160 m visoki osameli apnenčasti vzpetini, do njega pa vodi strma pot, ki smo jo morali prehoditi, če smo želeli priti do gradu. Pot navzgor je bila resda naporna, vendar smo se lahko na vrhu odpočili in ogledali še grajski muzej. Naša naslednja postaja je bil Minimundus – svet v malem. Kdo bi si mislil, da lahko v dveh urah prepotuješ cel svet. V Minimundusu je to mogoče, saj se v njem nahajajo pomanjšane različice največjih svetovnih znamenitosti, ki smo si jih z veseljem ogledali tudi mi. Med drugim smo lahko zasledili tudi slovenski Blejski otok in NUK, manjkal pa ni niti Eifflov stolp. Vroče sončno vreme je seveda pripomoglo tudi k temu, da smo si po ogledu privoščili tudi sladoled. Iz Minimundusa smo se peš odpravili do Vrbskega jezera, ki bi mu lahko rekli tudi “Celovško morje”,saj ga predvsem v toplejših mesecih večina izkorišča za kopanje. Mi smo prišli še malo prezgodaj, saj je imela voda komaj 18 ⁰C in je bila na žalost še prehladna za kopanje. Vseeno pa je bilo vreme ravno pravšnje za poležavanje na travi in krajši oddih. Ob 16.45 smo se z avtobusom odpeljali v center mesta, kjer smo si v kinu ogledali film Kein Ort ohne dich (slov. prevod Najdaljša pot), ki je nekatere, predvsem dekleta, ganil do solz. Kino pa je bil hkrati tudi zadnja postaja na naši ekskurziji. Pot domov je minila hitreje in predvsem mirneje kot tista v Celovec, saj smo bili od celodneve vožnje in hoje po soncu že visi vidno utrujeni. V Mirno Peč smo prispeli ob 22.00.

Ekskurzijo si bom zapomnila predvsem po znamenitostih, ki smo si jih ogledali in po lepem vremenu, ki nas je spremljalo skozi cel dan, zagotovo pa je ta ekskurzija ena tistih stvari, ki mi bo za vedno ostala v lepem spominu.

Nina Rozman, 8. a 

Dostopnost