Vesolje veselja – noč v šoli in astronomsko delavnico smo v 2. razredu izpeljali v sredo, 3. 6. 2015. Povod za izvedbo noči v šoli tudi v 2. razredu, ki bo povezana z vesoljem, je bil, poleg dramske igre Vzleteli smo!, velik odziv na obe zbiralni akciji odpadnega papirja. V spomladanski zbiralni akciji so učenci 2. b celo zmagali in s tem zbrali kar nekaj denarja, s katerim smo lahko pokrili stroške izpeljave astronomske delavnice.

 

Ob 18.30 smo se zbrali pred šolo, ki se je za to noč spremenila v Vesoljski center 2.A.B.14.15. Učenci so že doma izdelali posebne vstopnice − vesoljčke, s katerimi so lahko vstopili. Pred vstopom so prisluhnili začetku zgodbe Vesoljske dogodivščine, nato pa svojo vstopnico pritrdili na raketo veselja. S tem so si prislužili posebno člansko izkaznico Vesoljskega centra 2.A.B.14.15, s katero so lahko vstopili.

 

Poslovili smo se od staršev ter se odpravili v Vesoljski center za smrčanje, kjer smo si pripravili prostor za spanje. Nato smo se posladkali z jagodami in sladkimi dobrotami ter odšli v Center vesoljskih iger – na trato pred šolo. Tam smo se igrali različne igre, prilagojene temi o vesolju. Utrujeni smo si ob 20.30 privoščili pice, ki so jih prinesli starši učencev. Po večerji v Centru lačnih astronavtov smo na terasi prebrali nadaljevanje zgodbe Vesoljske dogodivščine, nato pa s svetilkami raziskovali svet okrog nas ter se igrali različne igre. Malo pred 22.00 sta nas obiskala demonstratorja iz Astronomskega društva Ljubljana in pripravila vse potrebno za opazovanje nočnega neba. Pridružilo sem nam je tudi kar nekaj staršev. Delavnica je trajala do 23.30, saj je bila učencem zelo zanimiva. Ogledali so si planete, kot so Venera, Jupiter, Merkur in Saturn, občudovali skoraj polno Luno in spoznali nekaj novega o ozvezdjih. Polni novih vtisov in doživetij so učenci zaspali malo po polnoči. Noč je minila mirno, za učence je bila nekaj posebnega.

 

Zjutraj smo skupaj pospravili prostor za spanje, si privoščili jutranji sprehod po bližnji okolici ter zgodnejši zajtrk. Nadaljevali smo s poukom, ki smo ga v tem dnevu še malo posvetili vesolju. Učenci so bili utrujeni, vendar polni energije in navdušeni nad doživetim. Vesolje veselja v 2. razredu bo vsem ostalo v lepem spominu.

 

Fotografije si lahko ogledate v galeriji slik.

68

Darja Rugelj

Dostopnost