V torek, 22. septembra, je učiteljica Jožica Cerovšek z učenci 8. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet francoščino, priredila piknik, s katerim smo obeležili evropski dan jezikov.
Ko smo prišli h ge. Cerovšek, smo najprej prebrali francoski meni, nato pa nam je postregla s predjedjo. Za vsako jed nam je posebej predstavila, kako jo Francozi pripravijo in ob katerih priložnostih jo najbolj pogosto jedo. In kaj smo jedi?
Menu de pique-nique
Entrée (predjed):
Foie gras de canard (pašteta iz račjih jeter)
Pâté de poulet à l’ancienne (pasterizirana mesnina iz piščančjega mesa)
Salade niçoise (solata iz Nice)
Charcuterie (narezek iz francoske suhe klobase)
Plat du jour (glavna jed):
Cassoulet (francoska enolončnica iz belega fižola z mesom in klobaso)
Quiche lorraine (lotarinška mesna pita)
Couscous (kuskus)
Ratatouille (kuhana zelenjavna po francosko)
Dessert (sladica):
Fromages (siri)
Madeleines conquilles de Bretagne (bretanske magdalence)
Gâteau aux pommes (jabolčna pita)
Mousse au chocolat (čokoladni mus)
Boissons (pijače):
Cidre doux (rahlo fermentirani jabolčni sok)
Jus de pommes (jabolčni sok)
Sirop à la menthe (sirup z meto)
Bon Appétit
Mmmm, c’est délicieux! Vse jedi so bile za nas nekaj novega. Čeprav je bila prav vsaka izjemno okusna, osebno najbolj prisegam na lotarinško mesno pito. Ko pa je na vrsto prišel še čokoladni mus, ki se je kar topil v naših ustih, je tudi naš pogovor popolnoma utihnil. “Kadar Francozi med dobro jedjo nehajo govoriti,” je povedala ga. Cerovšek, “imajo navado reči: ‘Un ange passe. (Angel gre mimo.)’”
Tudi mi smo šli. S polnimi trebuhi proti domu. Preživeli smo čudovito popoldne in se naučili veliko novega o francoski kulinariki in kulturi. Merci, Mme Cerovšek!
Rok Drenik, 8. a