V sredo, 21. 10. 2015, je v naši šoli potekal kulturni dan, s katerim smo obeležili obletnico smrti Toneta Pavčka, našega mirnopeškega rojaka in priznanega pesnika. Učenci smo po oddelkih oz. razdeljeni v delavnice izvajali različne dejavnosti. 

 Prvošolcem in drugošolcem je v prvem delu kulturnega dne pravljičarka Tatjana Grabrijan predstavila kamišibaj, japonsko tehniko pripovedovanja pravljic ob slikah. V drugem delu pa so otroci poustvarjali dela Toneta Pavčka v tehniki kamišibaj. Učenci 4. razreda so si ogledali film o Tonetu Pavčku in poustvarjali ob delu Juri Muri po Sloveniji. Prav tako kot četrtošolci so si tudi petošolci ogledali film o Pavčku, poleg tega pa so se učili učiti pesmi na primeru Toneta Pavčka.  

Učenci predmetne stopnje smo bili razporejeni v različne delavnice. Nekateri so se udeležili likovne delavnice, kjer so pripravljali sceno za popoldansko prireditev Pavčkove vitice, ki je letos potekala že drugo leto, drugi pa smo se udeležili delavnice Pavčkove pesmi v stripu, kjer smo na podlagi Pavčkovih pesmi ustvarjali strip. Ta delavnica je potekala dve uri, po generalki pa smo se udeleženci te delavnice udeležili še glasbene delavnice, kjer smo glasbeno poustvarjali na Pavčkove pesmi in se pripravljali na popoldanski nastop. V knjižnici je potekala delavnica Pavčkove pesmi v besedi in sliki, učenci v računalniški učilnici pa so se ukvarjali z izdelavo kviza o Pavčkovem življenju in delu. 

Seveda pa ne smemo pozabiti delavnice, na kateri so se nastopajoči na popoldanski prireditvi pripravljali na svoje nastope. Po hodnikih je omamno dišalo po sladkih dobrotah, saj so udeleženci kuharske delavnice pekli pecivo in se pripravljali na pogostitev, ki je potekala popoldne po končani prireditvi. 

Ostali učenci, med njimi tudi tretješolci, so se odpravili na pohod v Pavčkov rojstni kraj Šentjurij. Tam jim je gospa Ljudmila Bajc na kratko predstavila njegovo življenje, ogledali pa so si tudi njegov spomenik in cerkev sv. Jurija, kjer jim je gospa prebrala nekaj Pavčkovih pesmi. Nato so odšli še do njegove rojstne hiše, v kateri so si ogledali video o njegovem življenju in nekaj njegovih knjig, v zaključku pa so na posameznih postajah reševali različne naloge. Po vrnitvi v šolo jih je v računalniški učilnici čakal še poučen kviz o Pavčku. Tako se je naš kulturni dan zaključil, spomin na enega naših največjih pesnikov pa bo v naših srcih ostal še kar nekaj časa.                        

Nina Rozman, članica novinarskega krožka

 

Dostopnost