V petek, 11.3.2016, smo se učenci devetih razredov odpravili na ekskurzijo na Primorsko. Izpred šole smo se odpravili ob sedmi uri jutraj.

Najprej smo se ustavili na počivališču Ravbarkomanda pri Postojni, kjer smo se pogovorili o vzrokih in posledicah žledoloma, ki je prizadel tamkajšnje gozdove pred dvema letoma. Pot smo nadaljevali proti Luki Koper, kjer nas je že pričakoval vodič. V uri in pol vodenja smo izvedeli veliko novih in zanimivih informacij o nastanku, razvoju in delovanju naše edine luke, ogledali smo si terminale, skladišča in vrste tovora, ki ga tukaj razkladajo in nakladajo.

Po ogledu Luke smo se odpravili proti Krajinskemu parku Strunjan, kjer nas je vodič popeljal skozi Krajinski park na najvišji flišni klif ob Jadranskem morju, spoznali smo pravila obnašanjav parku in nam pokazal nekaj značilnih rastlin. Nato smo odšli proti Strunjanskim solinam. Tam pa nam je razložil pridobivanje soli na naraven in tradicionalen način. Nato smo si ogledali še kratek filmček o solinah.

Po ogledu smo se z avtobusom odpeljali v Piran, kjer smo najprej odšli v muzej Mediadom Pyrhani, kjer smo si ogledali 3D film o nastanku Pirana. Po ogledu muzeja smo imeli dve uri in pol prostega časa, kjer smo najprej odšli na kosilo potem pa smo si sami ogledali mesto Piran in občutili utrip sredozemskega mesta.

Ob vožnji proti domu smo »pokukali« tudi v zaledje obalnih mest, kjer je življenje ljudi tesno povezano s pridelavo sadja in zelenjave in ni toliko povezano z živahnim turističnim utripom.

Jasmina Saje in Andriyana Muhič 

Galerija slik                                         

Dostopnost