V sredo, 4. septembra 2019, smo imeli učenci od 4. do 9. razreda kulturni dan. Odpravili smo se v Ljubljano, da bi obiskali Kinodvor ter Narodno galerijo.

V prvem delu dopoldneva smo si v Kinodvoru ogledali film Osmošolka, ki opozarja na kar nekaj perečih tem, s katerimi se v današnjem svetu soočamo najstniki. V filmu spremljamo življenje 13-letne Kayle, ki večino svojega časa namenja družabnim omrežjem. Snema tudi vloge, v katerih daje nasvete svojim vrstnikom, vendar jih sama ne zna prenesti v resnično življenje. Proti koncu osnovne šole pa se njeno življenje spremeni. Dobi nekaj prijateljev, poveže se s fantom in ni več tako sramežljiva.

Nato pa smo se odpravili do Narodne galerije, kjer smo se razdelili po skupinah. Devetošolci smo si ogledali razstavo Prostor v prostoru, v kateri so razstavljene slovenske scenografije. Razstavljene so makete ter scenski osnutki v najrazličnejših likovnih tehnikah. Po ogledu razstave pa smo imeli še delavnico v kateri smo posamezno ali v skupinah izdelali scenski osnutek s tehniko kolaž. Osmošolci so se posvetili pesmim v galeriji, sedmošolci in šestošolci pa antičnim mitom.

Celoten dan je bil poučen in zanimiv.

Pia Fornezzi Rezelj

Dostopnost