V petek, 16. 10. 2020 bomo ljudje po vsem svetu obeležili že 41. Svetovni dan hrane. Svetovni dan hrane je bil razglašen 16. oktobra 1976 in sicer na dan, ko je bila leta 1945 ustanovljena Organizacija Združenih Narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO – The Food and Agriculture Organization).

Glavni namen tega dne je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane. Vsako leto določijo slogan Svetovnega dne hrane, letošnji je: Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj«. Če je v preteklosti vladalo prepričanje, da se problematika lakote in nezadostne oskrbe s hrano odvijata nekje daleč od nas, se sedaj s to problematiko srečujemo tudi v Sloveniji.

Ukrepi za omejevanje COVID-19 nas je vse postavila pred velik izziv, ko je bila določena hrana težje dostopna. Pandemija nas je pripravila, da smo ponovno začeli ceniti, prej samoumevno, osnovno dobrino – hrano. Prav tako smo bistveno spremenili naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. V tem času smo obudili samooskrbo s hrano kot npr. postali vrtičkarji, več kuhali in s tem manj posegali po pred pripravljeni hrani, kupovali več lokalno in sezonsko pridelane hrane. Bistvo odziva na pandemijo je in bo ostal ohranitev dostopa do varne, zdrave in hranljive hrane. Hrana je ne le nujna za naše preživetje, temveč je tudi del naše kulture in tradicije.

Pomembno je, da še naprej kažemo podporo našim živilskim junakom oziroma kmetom, ki nam v vseh kriznih situacijah zalagajo z zdravo in hranljivo hrano.

 

Oglej si promocijska videa in ob njem razmišljaj:

 

Več o svetovnem dnevu hrane in FAO si lahko prebereš na: http://www.fao.org/world-food-day/home/en

 

Kaj lahko storimo sami:

  • uživajmo zdravo, pestro, polnovredno, lokalno in sezonsko hrano,
  • hrano gojimo sami doma,
  • preverimo podatke o živilih in berimo deklaracije,
  • spoštujmo hrano, pridelovalce in predelovalce hrane in naš planet.

Dostopnost