Od petka, 22. 4., do nedelje, 24. 4. 2022, se je 32 najprizadevnejših učencev od 6. do 9. razreda udeležilo Tabora raziskovanja in kreativnosti v Veržeju.

Da pot ne bi bila predolga, smo se najprej napotili na Ptujski grad, kjer so si učenci z zanimanjem ogledali mogočne grajske sobane, pohištvo, tapiserije ter bogate zbirke orožja, glasbil in pustnih šem.

Sledila je pot do končnega cilja, Zavoda Marianum Veržej. Po namestitvi v sobe nas je čakala odlična večerja in zaradi dežja večer ob družabnih igrah.

V soboto dopoldne so se učenci udeležili dveh rokodelskih delavnic; izdelovali so izdelke iz gline in ličja. Po zasluženem kosilu so sledile delavnice z različnih področij, in sicer s področja geografije, naravoslovja, jezika, robotike in ustvarjanja.

Učenci so spoznavali panonsko pokrajino, ugotovili, da Mura vsebuje preveč amonijevih nitratov, se preizkušali v prleškem narečju, ustvarjali robote iz lego kock ter vezli različne motive.

Po večerji je sledil še pohod po bližnji okolici do Babičevega mlina na Muri ter športne igre.

V nedeljo smo po zajtrku odšli do Čebelarskega muzeja Tigeli, kjer smo si ogledali čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja. Z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino.

V čebelnjaku so na ogled točila za med, ročni kadilniki, stiskalnice za vosek, preko 300 let star panj, gobe za dimljenje čebel, model za izdelovanje satnic ter veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov. Zraven muzeja so zasajeni zeliščni vrtovi z medovitimi rastlinami in postavljeni panji z različnih obdobij. Na koncu si je vsak učenec izdelal tudi lastno svečo.

Hitro je prišel čas za pakiranje in pospravljanje, kosilo ter odhod domov. Med potjo smo se ustavili še v Oljarni Flegar v Lomanošah, kjer smo spoznali proces pridelave bučnega olja ter uživali v njegovem edinstvenem okusu.

Domov smo se vrnili utrujeni, a zadovoljni ter polni nepozabnih doživetij in novih spoznanj.

Zapisala: Mojca Novak, organizatorka tabora

Fotografije tukaj.

Dostopnost