Vljudno vabljeni na odprtje razstave Ana Frank – zgodba za sedanjost

27. januarja vsakoletno obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve holokavsta; prav zato so se na OŠ Toneta Pavčka odločili, da bodo gostitelji potujoče mednarodne razstave z naslovom Ana Frank – zgodba za sedanjost.

Zgodba deklice judovskega rodu se je pričela malo pred pričetkom druge svetovne vojne, ko je nacizem začel sistematično preganjati pripadnike te vere. Družina je v strahu za preživetje pobegnila v Amsterdam. Tam je Ana obiskovala šolo, a ker se je nacizem po Evropi hitro širil, je oče Otto skušal zaščititi svojo družino in se preselil v skrivne prostore na podstrešju. Ker jih je nekdo izdal, je avgusta 1944 v njihovo skrivno bivališče vdrl gestapo in jih odpeljal v koncentracijsko taborišče na severovzhod Nizozemske. Grozote življenja v taborišču je preživel samo oče, ki se je vrnil v njihovo skrivališče, in soseda, ki je skrbno hranila dnevnik njegove hčere in mu ga podarila v spomin. 25. junija 1947 je Otto izdal Anin dnevnik v skrajšani verziji, ki je bil leta 1994 preveden v slovenski jezik. 

Potujoča razstava, ki govori o življenju Ane Frank in njenem slavnem dnevniku, je osrednji del mednarodnega projekta, v katerega so vključene države s celega sveta. Razstava potuje po slovenskih šolah, njena posebnost pa je, da jo vodijo učenci, stari toliko kot je bila Ana v času njenega doživljanja vojne. Razstava je opremljena tudi z besedilom v brajici in maketo skrivališča.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 22. 1. 2024, ob 16.30 v avli Osnovne šole Toneta Pavčka v Mirni Peči.

Samostojno si bo mogoče razstavo ogledati do sredine februarja,  in sicer vsak delovni dan med 8. in 15. uro, za vodene oglede pa je potrebna predhodna najava na tel. št. 07/620 94 12 (Vida Muhič).

V projektu sodelujejo Muzej novejše zgodovine Slovenije, Hiša Ane Frank iz Amsterdama ter Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Učenci in mentorica se veselijo odlične priložnosti, da Anino zgodbo predstavijo lokalni skupnosti.

Veseli bomo vašega obiska.

Več o razstavi: https://anafrankslo.eu/sl

Dostopnost