V četrtek, 14. 3. 2024, je v avli OŠ Grm potekal 34. regijski otroški parlament, na katerem je sodelovalo 35 parlamentarcev s širše Dolenjske in Bele krajine.

Našo šolo je zastopal Lovro Hočevar, učenec 8. b.

Udeleženci so razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Mladi parlamentarci so razpravljali o štirih podtemah, in sicer Duševno zdravje, Vpliv okolja na moje duševno zdravje, Moji viri pomoči in Spremembe za krepitev mojega razvoja.  

Osnovnošolci so bili mnenja, da mora vsak posameznik najprej poskrbeti zase, šele nato bo lahko v pomoč drugim. Poudarili so pomen komunikacije, zdravih prijateljskih odnosov, spodbudnega šolskega okolja in trdnega družinskega ozadja. Opažajo, da je pomoči mladim na tem področju premalo.

Debata je bila zelo konstruktivna, v njej pa je pomemben del prispeval tudi Lovro. Ob koncu srečanja so parlamentarci izvolili deset najboljših predstavnikov, ki bodo glas JV regije ponesli na nacionalni otroški parlament, ki bo v ponedeljek, 8. aprila 2024, v Državnem zboru RS. Lovro je aktivno sodeloval v razpravah, a med deset najboljših se mu žal ni uspelo uvrstiti.

Za naslednji dve šolski leti so predlagali dve novi temi, in sicer Rasizem, seksizem in diskriminacija ter Vzgoja otroka do odgovornega odraslega.

Mentorica OP

Mojca Novak

Dostopnost